De slimste keus in online marketing
 • 050 32 00 844
Offerte
De Sleutel tot verhoogde Conversies? A/B-testen van CTA's Ontdek het geheim

A/B-testen van CTA’s, wat is dat eigenlijk?

A/B-testen, ook wel bekend als split-testen, is een methode waarbij twee versies van een CTA (call to action)tegen elkaar worden getest om te zien welke beter presteert. Het kan gaan om verschillen in kleur, tekst, positionering of zelfs animatie. Het doel? Begrijpen wat jouw doelgroep aanzet tot actie en je conversieratio optimaliseren.

Wat is een Call To Action? Een Call to Action (CTA) is een term die wordt gebruikt in marketing om te verwijzen naar een stukje content (vaak in de vorm van een knop, link of zin) die aanspoort de lezer of kijker tot een specifieke actie. De bedoeling is om een onmiddellijke respons te stimuleren. De actie die je wilt dat de gebruiker onderneemt, kan variëren van iets eenvoudigs zoals het lezen van een blogpost tot iets complexers zoals het kopen van een product.

Doeltreffende CTA's Googe Ads website Shopping

Waarom is A/B-testen essentieel voor jouw bedrijf?

In de snel evoluerende wereld van digitale marketing is elke klik, weergave en interactie van cruciaal belang. Maar hoe zorg je ervoor dat je Call-to-Action (CTA) – die cruciale knop of link waarmee je bezoekers aanzet tot actie – zijn volledige potentieel bereikt? Het antwoord ligt in effectief A/B-testen.

 • Verbeterde Conversieratio’s: kleinere wijzigingen kunnen leiden tot significante verbeteringen in conversies.
 • Klantinzichten: leer wat jouw klanten echt aanspreekt.
 • Hogere ROI: haal meer waarde uit elke websitebezoeker door de kans te vergroten dat ze de gewenste actie ondernemen.
Waarom is A/B-testen essentieel voor jouw bedrijf?

Voorbeelden van effectieve CTA’s

Een effectieve CTA is vaak kort, actiegericht en biedt een duidelijke waarde of voordeel voor de gebruiker. Het ontwerpen van effectieve CTA’s is essentieel voor het stimuleren van conversies op een website of in een marketingcampagne.

 • “Klik hier voor meer informatie.”
 • “Bel nu om te bestellen.”
 • “Schrijf je vandaag nog in!”
 • “Voeg toe aan winkelwagen.”
 • “Download nu het gratis e-book!”

Laten we dieper ingaan op wat een CTA effectief maakt, met inbegrip van de inzichten van Cialdini:

Webshop prijzen automatisch aanpassen

Hoe maak je de beste en meest succesvolle CTA’s ever!

Dr. Robert Cialdini is een bekende sociale psycholoog en auteur van het boek “Invloed: De psychologie van het overtuigen.” In zijn boek identificeert hij zes principes van overtuiging, waarvan vele rechtstreeks van toepassing zijn op het ontwerpen van effectieve Call to Actions (CTA’s).

 • Actiegerichte taal: Een CTA moet de gebruiker aansporen tot een specifieke actie. Gebruik krachtige, actieve werkwoorden zoals “Ontdek”, “Begin”, “Koop”, of “Registreer”.
 • Duidelijkheid: De bezoeker moet direct begrijpen wat er van hem/haar wordt verwacht en wat het resultaat zal zijn van de actie.
 • Onderscheidend vermogen: De CTA moet opvallen op de pagina. Dit kan worden bereikt met kleur, grootte of door het gebruik van witruimte rondom de CTA.
 • Urgentie: Door een gevoel van urgentie te creëren, wordt de bezoeker aangespoord om sneller actie te ondernemen. Woorden zoals “nu”, “vandaag” of “beperkte tijd” kunnen hierbij helpen.
 • Schaarste (Cialdini-principe): Mensen zijn meer geneigd actie te ondernemen als ze geloven dat iets in beperkte hoeveelheid beschikbaar is. Zinnen als “Slechts 5 plaatsen over” of “Aanbieding eindigt vandaag!” kunnen dit effect versterken.
 • Wederkerigheid (Cialdini-principe): Door iets van waarde aan te bieden (zoals een gratis e-book, webinar of korting), zijn gebruikers eerder geneigd om iets terug te doen, zoals hun e-mailadres achterlaten of een aankoop doen.
 • Sociale bevestiging (Cialdini-principe): Als mensen zien dat anderen een actie hebben ondernomen of een product hebben gekocht, zijn ze eerder geneigd hetzelfde te doen. Het toevoegen van beoordelingen, testimonials of vermelden hoeveel mensen zich al hebben aangemeld kan dit effect stimuleren.
 • Beperkte keuzes: Te veel keuzes kunnen overweldigend zijn en paralyseren. Zorg ervoor dat je CTA duidelijk is en probeer niet te veel verschillende acties op één pagina te promoten.
 • Duidelijke waardepropositie: Communiceer duidelijk welk voordeel of waarde de gebruiker zal krijgen door op de CTA te klikken. Dit kan een oplossing voor hun probleem zijn, kennis, korting, etc.
 • Consistentie & Commitment (Cialdini-principe): Mensen willen consistent zijn in hun acties. Als je ze eerst kunt verleiden tot een kleine actie (bijv. aanmelden voor een nieuwsbrief), zijn ze later waarschijnlijker bereid om een grotere actie te ondernemen (bijv. een aankoop doen).

Door deze principes en technieken te integreren in het ontwerp en de tekst van je CTA’s, kun je hun effectiviteit aanzienlijk verhogen en zo de conversieratio’s van je website of marketingcampagnes verbeteren.

Onze Aanpak

Hulp nodig bij het bepalen van jouw ideale CTA’s? Dit is hoe wij werken:

 1. Analyse van de Huidige Prestaties: we beginnen met het begrijpen van de huidige prestaties van je CTA’s.
 2. Ontwikkeling van Variabelen: op basis van onze bevindingen en jouw doelstellingen creëren we verschillende CTA-varianten voor testen.
 3. Real-time Monitoring: door gebruik te maken van geavanceerde tools en AI-gestuurde analyses volgen we de prestaties van elke variant in real-time.
 4. Rapportage & Aanbevelingen: na de testperiode leveren we een gedetailleerd rapport met onze bevindingen en aanbevolen acties.
Marketing plugins voor GPT-4
Interesse in het verhogen van je conversies?

Laat ons je helpen bij het ontgrendelen van het potentieel van je website. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe A/B-testen jouw bedrijf kan transformeren.