Gebruikerservaring, oftewel user experience (UX), gaat over hoe de gebruiker de interactie aangaat met de website. Dit wordt voor Google een steeds belangrijkere factor. Het verbeteren van de gebruikerservaring kan zowel op technisch vlak als inhoudelijk vlak.
Om te analyseren hoe de gebruikservaring van je website is, kan je jezelf de volgende vragen stellen:
http://opeinstein.nl/wp-content/uploads/2019/12/Online-marketing-conversie.jpg white text-left proces
Belangrijk is dat de gewenste conversieactie duidelijk en herkenbaar op de pagina wordt vermeld. Let hierbij op dat je ook niet het andere uiterste opzoekt. Als een webpagina vol staat met allerlei verschillende conversiemogelijkheden, dan kan dat heel verwarrend zijn voor de gebruiker. Zorg er dus voor dat de belangrijkste conversieactie duidelijk en herkenbaar op de pagina vermeld wordt. http://opeinstein.nl/wp-content/uploads/2020/01/Wat-kost-linkbuilding.jpg white text-right
In search console kan goed worden geanalyseerd met welke zoekterm bezoekers op je pagina terecht komen. Match dit ook bij de inhoud van de pagina?
Deze data kan je als volgt uitlezen: ga naar prestaties, om vervolgens pagina’s aan te klikken. Klik vervolgens de gewenste pagina aan en ga terug naar zoekopdrachten. Hier krijg je te zien met welke zoektermen de bezoekers op je pagina zijn gekomen. Vervolgens kan je hier de data aflezen. Kijk bijvoorbeeld ook naar de CTR-scores van je belangrijkste zoektermen, mocht deze erg tegenvallen is het bijvoorbeeld interessant om je titles en metadescriptions te herschrijven.
Andere interessante informatie kan voortkomen uit Google Analytics. Hier kan je inventariseren wat de bezoekers doen op de bestemmingspagina. Zoek in het rapport de pagina op die je wil analyseren en kijk met name naar de statistieken onder de categorie ‘gedrag’. Deze getallen kun je het beste interpreteren met het oog op de intentie van de zoeker en het doel van de pagina. http://opeinstein.nl/wp-content/uploads/2020/01/Website-laten-maken-Groningen.jpg white text-right
Je pagina kan inhoudelijk nog zo goed aansluiten op de zoekterm, als je content slecht leesbaar is op mobiel, als je site niet gebruiksvriendelijk of heel erg traag is, is de kans groot dat de bezoeker snel weer teruggaat naar de zoekresultaten.
Dit zijn veel voorkomende factoren die een negatieve impact hebben op de gebruiksvriendelijkheid van de website:
Test dus regelmatig de scores van je website. Laat ook eens een onafhankelijk persoon je website checken en een actie uitvoeren.
http://opeinstein.nl/wp-content/uploads/2020/03/Website-feedback.jpg white text-left