De slimste keus in online marketing
  • 050 32 00 844
Offerte
De Laatste 5 Google Updates Bekijk stappen

Google updates: wat moet je weten?

Google werkt constant aan het verbeteren van zijn algoritmes. De ene update is natuurlijk groter dan de andere en heeft dus een andere werking op de zoekresultaten. De laatste 3 grote updates worden in dit artikel beschreven en welke invloed dit heeft op de resultaten. Naast deze grotere updates zijn er gedurende het jaar talloze kleinere updates en aanpassingen die Google regelmatig implementeert. Het is een goed idee om toonaangevende SEO-nieuwsbronnen en de officiële Google-blog in de gaten te houden voor de meest recente updates en veranderingen.

Tot november 2023 zijn dit enkele van de meest recente en belangrijke Google algoritme-updates:

Marketing plugins chat gtp openai

Google update 2021: Core Web Vitals & Page Experience Update:

Gelanceerd in juni 2021 en voltooid in augustus 2021, legde deze update de nadruk op gebruikerservaring. Het nam factoren in overweging zoals laadsnelheid, interactiviteit en de stabiliteit van de content tijdens het laden. Deze factoren werden samengevoegd onder de noemer “Core Web Vitals” en werden een deel van Google’s ‘Page Experience’ signalen, die ook mobielvriendelijkheid, veilig browsen, HTTPS, en het ontbreken van opdringerige interstitials omvatten.

Core Web Vitals & Page Experience Update

Google update december 2020: Core Update

Dit was een brede core update die vele aspecten van het algoritme van Google beïnvloedde. Google’s core updates zijn uitgebreide aanpassingen aan hun zoekalgoritme en systemen. Ze gebeuren meerdere keren per jaar en kunnen grote verschuivingen veroorzaken in zoekresultaten en rankings.

Website feedback

Google update mei 2020: Core Update

Net als de December 2020 Core Update, was dit een uitgebreide aanpassing van het algoritme die vele websites beïnvloedde. Google geeft zelden specifieke details over wat er precies verandert in deze core updates, maar het advies blijft consistent: focus op het produceren van hoogwaardige content en een goede gebruikerservaring.

Google search console seo

Google update 2019: BERT Update

Bert staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformers. Het is de grootste update in de laatste 5 jaar en heeft invloed op ongeveer 10 procent van de zoekopdrachten. Door BERT wordt de context van een zoekopdracht beter begrepen door Google. De aanleiding hiervoor zit hem met name in de opkomst van voice search. Mensen gaan zoeken steeds vaker met lange zinnen die ze inspreken via de telefoon, laptop of een smarthome-apparaat.

Je kan hierop inspelen met behulp van veelgestelde vragen of rich snippets. De vragen die met voice search worden gesteld kan je in de faq of met rich snippets beantwoorden.

Website laten maken Groningen

Google update juli 2019: Maverick-update

Deze update is niet officieel bevestigd door Google, maar in juli 2019 zijn er drie grote verschuivingen te zien in de zoekresultaten. Doordat het door Google niet bevestigd is, zijn de wijzigingen in de update nog niet bekend. De stelregel blijft nog steeds goede en relevante content leveren voor de gebruiker.

Diversity update

Voor juni 2019 kon het voorkomen dat je op bijvoorbeeld vier of vijf van de eerste tien zoekresultaten stond met één domeinnaam. Op een gegeven moment heeft Google besloten dat er meer variatie in het aantal domeinnamen binnen de zoekresultaten moest komen. Na de diversity-update toont Google nog maar twee resultaten voor één domeinnaam binnen de topresultaten.

Hier zijn natuurlijk wel uitzonderingen voor, bijvoorbeeld met branded search. Het grootste gedeelte van de zoekopdrachten zal dan gaan over je eigen website. Google heeft aangegeven dat ze subdomeinen zal samenvoegen met het hoofddomein. Met een extra subdomein zoals blog.domeinnaam.nl ga je dus niet meer zoekresultaten bereiken. Steek daar dus geen onnodige moeite in. Uiteraard houdt Google de vrijheid om sommige subdomeinen anders te behandelen. Uitzonderingen blijven nog steeds mogelijk.

Website feedback

Blijf op de hoogte!

Het is belangrijk voor website-eigenaren en SEO-professionals om op de hoogte te blijven van deze updates, omdat ze de prestaties van een website in de zoekresultaten kunnen beïnvloeden. Na elke core update is het nuttig om de prestaties van je website te evalueren, de veranderingen te begrijpen en eventuele aanpassingen te maken indien nodig. Heb je nog vragen over een recente google update? Stel ze gerust aan ons! Via e-mail of telefonisch zijn wij gemakkelijk bereikbaar.

Wat kost linkbuilding
Starten met laten maken van een nieuwe website?

Maak een afspraak met één van onze online specialisten