De slimste keus in online marketing
  • 050 32 00 844
Offerte
De Eerste Stap naar Online Succes Zoekwoordenanalyse: Waar Te Beginnen? Bekijk hoe

Hoe doe je zoekwoorden onderzoek?

Het fundament van een effectieve online strategie is de zoekwoordenanalyse. Hierbij onderzoek je welke termen jouw potentiële klanten invoeren in Google. Het gaat niet alleen om de meest populaire termen, maar ook om de specifieke, minder vaak gebruikte termen die kunnen leiden tot waardevolle conversies.

3 tips SEO landingspagina

De Kracht van de Vraag

Mensen zijn van nature nieuwsgierig en zoeken naar antwoorden. Daarom wordt de zoekopdracht vaak geformuleerd in de vorm van een vraag. Voorbeelden hiervan zijn: “Waar kan ik goedkoop tomaten online kopen?” of “Hoe kan ik mijn website optimaliseren voor Google?”. Het begrijpen van deze zoekintentie is de sleutel tot het bereiken van jouw doelgroep.

Google ads

Voorbeeld van een zoekwoordenonderzoek

“BioBoodschap” is een opkomende online supermarkt die biologische producten in Nederland aanbiedt. Ze willen hun online zichtbaarheid vergroten en besluiten een zoekwoordenonderzoek te starten om beter te begrijpen hoe potentiële klanten zoeken.

Stap 1: Bepalen van de Doelgroep

BioBoodschap richt zich op gezondheidsbewuste consumenten, vegetariërs, veganisten en mensen die de voorkeur geven aan biologische en duurzame producten.

Stap 2: Brainstorm

Het team brainstormt over mogelijke zoekwoorden die hun doelgroep kan gebruiken. Ze komen met termen als ‘biologische boodschappen online’, ‘veganistische snacks kopen’ en ‘beste biologische groenten thuisbezorgd’.

Stap 3: Gebruik van Tools

Met behulp van de Google Keyword Planner ontdekken ze dat:

  • ‘Biologische boodschappen online’ 5000 zoekopdrachten per maand heeft.
  • ‘Veganistische snacks kopen’ 2000 zoekopdrachten per maand.
  • ‘Beste biologische groenten thuisbezorgd’ slechts 100 zoekopdrachten per maand.

Bovendien suggereren de tools andere gerelateerde zoekwoorden zoals ‘duurzame boodschappen bezorgen’ met 3000 zoekopdrachten per maand.

Stap 4: Concurrentieanalyse

Door te kijken naar concurrenten ziet het team dat grotere supermarktketens al rangschikken voor ‘biologische boodschappen online’. Maar, weinig zijn geoptimaliseerd voor ‘veganistische snacks kopen’ en ‘duurzame boodschappen bezorgen’.

Stap 5: Zoekintentie Begrijpen

Naast het volume, begrijpt het team ook de intentie achter de zoekopdrachten. Ze realiseren zich dat mensen die zoeken naar ‘veganistische snacks kopen’ waarschijnlijk klaar zijn om een aankoop te doen, terwijl ‘beste biologische groenten’ informatiever van aard kan zijn.

Resultaten en Acties

Op basis van hun onderzoek besluit BioBoodschap zich te richten op de termen ‘veganistische snacks kopen’ en ‘duurzame boodschappen bezorgen’. Ze creëren specifieke landingspagina’s voor deze zoekwoorden en ontwikkelen content rond deze thema’s. Drie maanden later zien ze een stijging van 150% in organisch verkeer en een toename van 20% in online verkopen.


Dit voorbeeld illustreert het proces van een zoekwoordenonderzoek en hoe het kan helpen bij het bepalen van online strategieën. Elk bedrijf zal unieke inzichten en uitdagingen hebben, maar deze basisstappen zijn vrij universeel.

Hulp bij zoekwoordenanalyse

In de snel veranderende digitale wereld van vandaag is het essentieel om te begrijpen hoe potentiële klanten zoeken en welke termen ze gebruiken. Door je te oriënteren op belangrijke zoekwoorden en een effectieve web-inhoudsstrategie te implementeren, zet je de eerste stappen naar online succes.

  1. Gebruik Zoekwoorden Tools: er zijn verschillende tools beschikbaar, zoals Google’s Keyword Planner, die je inzichten kunnen geven in populaire zoektermen binnen jouw niche.
  2. Analyseer de Concurrentie: bekijk welke zoekwoorden je concurrenten targeten en ontdek kansen die zij misschien hebben gemist.
  3. Denk Als Je Klant: verplaats je in de schoenen van je klant. Welke vragen zouden zij kunnen hebben? Welke problemen proberen ze op te lossen?
  4. Gebruik Google zelf als zoekmachine: Google op jouw eigen producten en diensten en bekijk welke vragen Google zelf voorspiegelt (they ask, you answer).
Meer bezoekers online

Fase Twee: Web-inhoudsstrategie

Zodra je een duidelijk beeld hebt van de zoekwoorden die je wilt targeten, is het tijd om over te gaan naar de volgende stap: het creëren van waardevolle, relevante inhoud die deze zoekwoorden op een natuurlijke manier integreert. Dit is waar jouw merk de kans krijgt om zich te onderscheiden, expertise te tonen en vertrouwen op te bouwen bij jouw doelgroep.

Online marketing
Hulp bij zoekwoordenanalyse

Geïnteresseerd in hoe wij je kunnen helpen met jouw zoekwoordenanalyse en online strategie? Neem vandaag nog contact met ons op..